De geschiedenis van Feyenoord Rotterdam is omvangrijk. Het begon allemaal op 19 juli 1908, toen vier gretige jonge mannen de nieuwe voetbalclub Wilhelmina oprichtten in café De Vereeniging. De naam en de kleuren van de club veranderden in de eerste jaren een aantal keer, maar op 15 juli 1912 kreeg de club haar definitieve naam: Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feijenoord. De club nam het inmiddels traditionele tenue aan: een rood-wit shirt met een zwarte korte broek en zwarte sokken met rood-witte hakken.
Ondanks het feit dat Feyenoord twee keer verhuisde, bleef Rotterdam Zuid de thuisbasis van de club. Dit droeg bij aan het succes van Feyenoord. De ene promotie volgde de andere snel op en nog geen twaalf en een half jaar na de oprichting vierde Feyenoord voor het eerst promotie naar de Nederlandse top. De club van werkende mannen werd nu verzoend met de zogenaamde ‘herenclubs’ die het voetbal in die tijd domineerden. Aan deze aristocratische voorsprong kwam echter snel een einde: in het derde seizoen in de hoogste afdeling en slechts zestien jaar na de oprichting won Feyenoord https://znaki.fm/nl/teams/feyenoord/ zijn eerste Nederlandse titel. De arbeidersclub uit het zuiden van Rotterdam was geslaagd.
De hele stad gloeide van trots over de prestaties van de club. De arbeidersmentaliteit van een commerciële stad waar veel inwoners op de Rotterdamse kades werken, zit in het DNA van de club. “Feyenoord is een club die de mouwen opstroopt, een club die doet in plaats van praat. De Trots van het Zuiden, nog steeds een van de bijnamen van Feyenoord, is de Trots van Rotterdam geworden. Naarmate de club succesvoller werd en attractiever voetbal speelde, begon ook buiten de stad interesse te ontstaan. Feyenoord werd al snel een natuurlijke schat; een club met diepe wortels in Rotterdam, maar met fans in het hele land. “Feyenoord is een club geworden van mensen die al sinds 1937 samenkomen in het iconische stadion De Kuip. Samen met een enorm leger van trouwe fanatieke supporters heeft de club zowel nationaal als internationaal succes geboekt.
Internationale roem
De ambities van Feyenoord bleven niet beperkt tot het nationale landschap. Na de eerste historische dubbel in competitie en beker in 1965, zette de club haar zinnen op internationaal succes. Dat zou niet voor lang zijn. In de tweede helft van de jaren zestig stelde Feyenoord onder leiding van de Oostenrijkse coach Ernst Happel een uitzonderlijk team samen dat de club naar de top van het Europese voetbal stuwde. Met deze sterrenploeg, met spelers als Willem van Hanegem, Rinus Israel, Wim Jansen en Koen Mulijn, won Feyenoord op 6 mei 1970 de hoofdprijs van het Europese voetbal. In het San Siro stadion in Milaan won de Zweedse spits Ove Kindvall voor 25.000 meegereisde fans de Champions Cup met een lastige treffer in de extra tijd tegen de Schotse kampioen Celtic. “Feyenoord werd de eerste Nederlandse club die de beker won en het blijft de grootste prestatie van de club. De volgende dag verzamelden honderdduizenden zich in de hoofdstraat van de Kulsingel om de terugkerende helden te verwelkomen.
In de daaropvolgende decennia bleef Feyenoord een regelmatige deelnemer aan Europese competities, maar het duurde 28 jaar voordat de club weer een Europese trofee aan haar kast toevoegde. In 2002, onder leiding van Bert van Marwijk, kwalificeerde Feyenoord zich voor de UEFA Cup. SC Freiburg, Glasgow Rangers, PSV en Inter Milan werden allemaal verslagen op weg naar de finale tegen Borussia Dortmund in het eigen stadion De Keijp. Pierre van Hooydonk speelde een beslissende rol in de campagne naar de finale tegen de Bundesliga-club. Van Heuidonk scoorde twee keer, één keer uit een vrije trap van 11 meter en één keer uit zijn kenmerkende vrije trap. Het doelpunt van Jon Dahl Thomasson in de tweede helft bezorgde Feyenoord een 3-2 overwinning en de beker. Opmerkelijk genoeg heeft sindsdien geen enkele andere Nederlandse club de wedstrijd meer gewonnen.